12/29/09

Το ένστικτο του Θεού

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει ιθαγενείς οι οποίοι κατασκεύασαν το ομοίωμα ενός αεροπλάνου όπως το είδαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Αμέσως γεννάται το ερώτημα: Μήπως και ο σύγχρονος άνθρωπος την προϊστορική εποχή είχε παρόμοιες εμπειρίες επαφής με ανώτερους πολιτισμούς γήινους ή εξωγήινους έτσι ώστε να αναπαραστήσει την τεχνολογία τους και να κτίσει μνημεία προς τιμή τους; Μήπως όλες οι ανθρώπινες θρησκείες έχουν την καταγωγή τους σε τέτοιες επαφές;


Αλήθεια, ποια είναι η χρονική κλίμακα ανάμεσα στις δύο παραπάνω φωτογραφίες; Είχαν δει οι αρχαίοι Μάγιας έναν αστροναύτη και τον αναπαράστησαν σ' ένα αγαλματίδιο; Μπορούμε να πούμε ότι όποιος ΕΓ (εξωγήινος) μας επισκεφτεί θα φοράει σκάφανδρο;Είχαν δει αεροπλάνα και είχαν κατασκευάσει αεροδιαδρόμους στα υψίπεδα της Nazca για την προσγείωσή τους; Η τελευταία μάλιστα φωτογραφία την οποία τράβηξε ο Von Daniken είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί πώς αυτός ο διάδρομος θα μπορούσε να δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.


Τέτοιου είδους αναπαραστάσεις υπάρχουν όχι μόνο στους προκολομβιανούς Ινδιάνους αλλά και στους Ινδούς, στους Αιγυπτίους και οι παραδόσεις αυτών των αρχαίων λαών μιλούν όλες για την επίσκεψη 'θεϊκών' πλασμάτων, που ήταν ωστόσο όχι εξωγήινοι, αλλά μάλλον γήινοι, γιγαντόσωμοι, με γένια και μπλε μάτια. Το ενδεχόμενο της ύπαρξης ενός προϊστορικού γήινου και ανεπτυγμένου πολιτισμού γίνεται έκδηλο λαμβάνοντας επίσης σοβαρά υπόψιν την μεγάλη πιθανότητα τα προϊστορικά μνημεία όπως το Stonehedge, τα αγάλματα των νησιών του Πάσχα ή οι πυραμίδες της Αιγύπτου και της Αμερικής να κατασκευάστηκαν πολύ πριν από τις χρονολογίες που δίνει η σύγχρονη αρχαιολογία. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θέσω ένα σημαντικό ερώτημα: Αν τα αρχαιολογικά ευρήματα αντιστοιχούν σε πραγματική τεχνολογία της εποχής, τότε που είναι οι μηχανές αυτής της τεχνολογίας; Και γιατί ποτέ δεν βρέθηκε μία αναπαράσταση που να ξεπερνάει την τεχνολογία της εποχής μας;Αν για παράδειγμα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φώτιζαν το εσωτερικό των πυραμίδων με λαμπτήρες, όπως δείχνει η παραπάνω τοιχογραφία, τότε γιατί ποτέ δεν βρέθηκε κάποιο κατασκεύασμα σχετικό με μια τεχνολογία όπου θα γνώριζε τον ηλεκτρισμό; Γιατί ναι μεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η τεχνολογία ήταν μικρής κλίμακας και άγνωστη στον πολύ κόσμο της εποχής, αλλά αν τότε διέθεταν αεροπλάνα τότε θα έπρεπε να υπάρχει μια παραγωγή μαζικής κλίμακας για την κατασκευή τους και θα υπήρχαν σίγουρα τα απομεινάρια της.


Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα διατυπώσω την βασική μου υπόθεση. Θα βασιστώ στις έννοιες του χώρου και του χρόνου και στην έννοια του συλλογικού ασυνείδητου.

Θέση: Ο ανθρώπινος πολιτισμός διαθέτει μια κοινή συλλογική γνώση η οποία είναι ασυνείδητη, εκφράζεται μέσω κοινών διαχρονικών συμβολισμών και αναπαραστάσεων, και μεταδίδεται από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο μέσω του συλλογικού ασυνείδητου και με άγνωστους προς το παρόν μηχανισμούς που υπερβαίνουν το χώρο και το χρόνο.

Βεβαίως το συλλογικό ασυνείδητο είναι περισσότερο μια έννοια, όπως η 'μνήμη', αλλά θα αντιστοιχεί σε κάποια πραγματικά φυσικά φαινόμενα και θα συνδέεται με το χώρο και το χρόνο με μηχανισμούς που μας είναι προς το παρόν άγνωστοι. Το γεγονός άλλωστε ότι οι αρχαίες αναπαραστάσεις αντιστοιχούν σε κατασκευές του μέλλοντος αυτών των ίδιων πολιτισμών και ότι οι παραδόσεις τους έχουν να κάνουν με κάποιο υποθετικό παρελθόν το οποίο είναι ίδιο και για εμάς σήμερα, αποκαλύπτει μια βαθύτερη συμμετρία του χώρου και του χρόνου, παρότι ακόμη στην εποχή μας ο χρόνος αντιμετωπίζεται μονόδρομα προς το μέλλον και μέσω της αιτιότητας, μια τέτοια συμμετρία ώστε να μπορούμε να κάνουμε λόγω όχι μόνο για το κοινό μας υποθτικό μέλλον, αλλά και για ένα είδος φανταστικού, συλλογικού παρελθόντος.


Η παραπάνω διαπίστωση εξηγεί το πώς αρχαίοι πολιτισμοί περιγράφουν τους ίδιους θεούς και έχουν όμοιες παραδόσεις. Για παράδειγμα, ένας αρχαίος παγκόσμιος κατακλυσμός θα βιώθηκε από όλους τους τότε ανθρώπους. Η πιθανότητα όμως δύο διαφορετικοί πολιτισμοί να κτίσουν πυραμίδες σε δύο αντίθετα σημεία του κόσμου είναι πράγματι μηδαμινή. Ούτε η αιτιότητα, ότι δηλαδή με διαφορά 3000 χρόνων άνθρωποι από την Αίγυπτο πήγαν στην Αμερική για να κτίσουν πυραμίδες, έχει ισχύ. Αλλά αν λάβουμε υπόψιν τις αρχαίες αναφορές και αναπαραστάσεις αεροσκαφών, πυραύλων και διαστημανθρώπων, διαπιστώνουμε ότι τελικά η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας αφενός είναι κοινή για όλους και αφετέρου δεν είναι τόσο τυχαία όσο νομίζουμε. Αν και ο παραλληλισμός είναι απλοϊκός, σκεφτείτε τι συμβαίνει σε ρινίσματα σιδήρου όταν μπουν μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο και φανταστείτε μια παρόμοια διαδικασία να λαμβάνει χώρα καθώς οι μονάδες της ανθρώπινης σκέψης, οι νευρώνες αν θέλετε, υποβάλλονται σε κάποιας άγνωστης μορφής πεδίο που περιέχει την ανθρώπινη εμπειρία έτσι ώστε οι σκέψεις να προσανατολίζονται προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση της εξέλιξης των πολιτισμών. Ίσως βέβαια να μη χρειάζεται κανένα άγνωστο και μαγικό πεδίο να ερμηνεύσει το συλλογικό ασυνείδητο και η όλη διαδικασία να έχει να κάνει με ήδη υπάρχοντα πεδία και φυσικές διαδικασίες των οποίων μόνο οι μηχανισμοί μας είναι ακόμη άγνωστοι. Σε κάθε πάντως περίπτωση πιστεύω ότι όπως το χνάρι που άφησε ο άνθρωπος πατώντας στο φεγγάρι έτσι και μέσα μας υπάρχει το αποτύπωμα μιας κοσμικής διεργασίας η οποία δίνει στον άνθρωπο την ισχυρή παρόρμηση να ξεπερνάει τον εαυτό του και να κοιτάζει πάντα προς τα πάνω. Αυτό που απλά θα μπορούσαμε να πούμε ένστικτο του Θεού.

Πηγή:
Ancient aliens history channel

Περαιτέρω:
Mystic Places

8 comments:

 1. Διαβάζοντας το κείμενό σου μου θύμισες στιγμές του 1971, όταν διάβαζα Έριχ φόν Νταίνικεν. Αργότερα μου θύμισες και τον Γιούνγκ με το περιβόητο ασυνείδητο και την συγχρονικότητά του.
  Όμως για κείνο το «ένστικτο του θεού» στην τελευταία σου φράση το άφησες μετέωρο. Μόνο μια νύξη, χωρίς καμιά αιτιολόγηση! Κυρίως όμως μια ιδεαλιστική άποψη που δεν μπορεί να στηριχτεί λογικά!

  ReplyDelete
 2. Ωραία λοιπόν. Αφού με τσιγκλάς! Κατά βάθος πιστεύω στο Θεό. Και πιστεύω πως μέσα του ο άνθρωπος έχει το Θεό. Το πρόβλημα βέβαια είναι να προσδιορίσουμε τι είναι Θεός. Θα μπορούσε να υπάρξει μια αρχετυπική αναπαράσταση του Θεού μέσα στον άνθρωπο; Πιστεύω πως ναι, υπάρχει. Βρίσκεται μέσα στο ασυνείδητο και εκδηλώνεται με τη μορφή οραμάτων, αρχαίων πολιτισμών, εξωγήινων, εικόνων του ανθρώπινου μέλλοντος κλπ. Το πόσο πραγματικές ή φανταστικές είναι αυτές οι μορφές έχει να κάνει με ένα είδος 'timing,' συντονισμού θα λέγαμε. Αυτο προϋποθέτει μια παγκόσμια αρμονία και ολότητα μέσα στο σύμπαν και κάποια βαθύτερη συμμετρία του χώρου και του χρόνου καθώς επίσης και μια σύνδεση υποκειμένου-φαινομένου (ο παρατηρητής που συμμετέχει σε αυτό που παρατηρεί.) Όλα αυτά τα υπέροχα και μυστήρια πράγματα αποδεικνύουν δύο τινά: Αφενός ότι το σύμπαν είναι φοβερά παράδοξο και μυστήριο και αφετέρου ότι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να κατανοεί κάποια πράγματα. Αυτή η δυνατότητα του ανθρώπου, που υπόψιν από μόνη της αποτελεί παράδοξο, προϋποθέτει το ένστικτο του Θεού, όπου Θεός είναι μια έννοια που συμπυκνώνει αν θες όλες τις φυσικές διαδικασίες ως φαινόμενα, πράγματα και πρόσωπα. Ο Θεός πέθανε με τη μεγάλη έκρηξη άλλωστε, θρεφόμαστε από τα κομμάτια του, είμαστε τα κομμάτια του. Έχουμε το ένστικτο της ζωής και το ένστικτο του θανάτου.

  ReplyDelete
 3. Αν ήξερα ότι απορώντας θα σε τσίγκλαγα, θα το απέφευγα.
  Αποφεύγω γενικά να προκαλώ. Όμως όταν προσπαθώ να αποδείξω κάτι, προσπαθώ να γίνομαι περισσότερο αντικειμενικός. Η υποκειμενικότητα είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Δεν πείθει τους άλλους. Όμως, σαν προσωπική σου άποψη το δέχομαι έτσι όπως το τοποθετείς.
  Αυτό στο τέλος «Ο Θεός πέθανε με τη μεγάλη έκρηξη άλλωστε, θρεφόμαστε από τα κομμάτια του, είμαστε τα κομμάτια του» μόνος σου το σκέφτηκες ή είχες υπ’ όψιν σου την «εντροπία» του Ισαάκ Ασίμωφ;
  Είναι το αγαπημένο μου διήγημα!
  Συγνώμη και πάλι για την πρόκληση. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι και γι αυτό και σε επισκέπτομαι. Γι αυτό άλλωστε σου αφιέρωσα και μια σύνδεση από το blog μου για να σε βρίσκω εύκολα.
  Πιστεύω να μην ενοχλώ!

  ReplyDelete
 4. Χαίρεται φίλε 'Άθεε.' Το με 'τσιγκλάς' το εννοούσα βέβαια με θετικό τρόπο. Υπάρχει άραγε αντικειμενική απόδειξη? Μπορεί κάποιος να αποδείξει κάτι τέτοιο? Την ανφορά σου στον Ισαάκ Ασίμοφ δεν την ήξερα. Εντροπία? Μϊα διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα... Αλήθεια πόσες τέτοιες ποσότητες υπάρχουν στο σύμπαν? Ο χρόνος? Κάτι άλλο? Μμμ, ενδιαφέρον...

  (Το blog σου 'Θεϊκό!')

  ReplyDelete
 5. Αν υπάρχει αντικειμενική απόδειξη;
  …δεν το κατάλαβα αυτό.
  Μήπως ο υπολογιστής σου, για παράδειγμα, δεν υφίσταται πραγματικά ή σαν σκέψη δημιουργείται μόνο στο μυαλό σου… Θέλω να πω: δεν είναι ένα υπαρκτό αντικείμενο, είτε το σκέφτεσαι είτε όχι…
  Χαίρομαι που σου αρέσει το blog μου. Σήμερα έχω γενέθλια, κλείνω δυο χρόνια!
  Ένα link όμως δεν μου έκανες.

  ReplyDelete
 6. Πώς αποδεικνύεται ότι ένας υπολογιστής υπάρχει αντικειμενικά;
  Με τις αισθήσεις;
  Πόσο αντικειμενικές είναι οι αισθήσεις;
  Πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αισθήσεις;
  Αντικειμενικά ή υποκειμενικά;
  Πόσοι άνθρωποι έχουν την ίδια αντίληψη ή άποψη για το τι είναι ένας υπολογιστής;
  Μπορεί ένας υπολογιστής να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα σχετικά με την ίδια του την ύπαρξη;
  Επομένως πόσο υπάρχει ο υπολογιστής αντικειμενικά;
  Ειλικρινά δεν ξέρω.

  ReplyDelete
 7. Γαντζώθηκες από τον υπολογιστή και το πήγες αλλού.
  Τι λες, το σχόλιό μου αυτήν τη στιγμή τι είναι;
  Υποκειμενικό ή αντικειμενικό.
  Όμως, το ξέχασα.
  Μήπως πρέπει να αρχίσουμε από τους ορισμούς;
  Μια ανάρτηση που έχω έτοιμη για τις 16 του Φλεβάρη, έχει ακριβώς αυτό το θέμα, εξετάζοντας το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας.
  Όσο για τον υπολογιστή που λες, αν δεν υπήρχε, ούτε το σχόλιο αυτό που διαβάζεις αυτήν τη στιγμή υπάρχει!

  ReplyDelete
 8. Το σχόλιο υπάρχει αλλά δεν παύει να είναι υποκειμενικό (όπως όλα τα σχόλια).
  Την ανάρτησή σου την περιμένω εναγωνίως.

  ReplyDelete