1 Μαΐ 2013

Τα αρχέτυπα του συλλογικού ασυνείδητου*

*Απόσπασμα από το Collected Works, του C.G.Jung


Αναπαράσταση ενός μαντάλα σχεδιασμένου από έναν ασθενή του C.G.Jung

Αρχέτυπα του συλλογικού ασυνείδητου.

Η έννοια των αρχετύπων ως τρόπος έκφρασης του συλλογικού ασυνείδητου αναλύεται. Εκτός από το καθαρά προσωπικό ασυνείδητο που υπέθεσε ο Freud, ένα βαθύτερο ασυνείδητο επίπεδο πιστεύεται ότι υπάρχει. Αυτό το βαθύτερο επίπεδο εκδηλώνεται σε παγκόσμιες αρχαϊκές εικόνες που εκφράζονται στα όνειρα, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, στους μύθους και στα παραμύθια. Τα αρχέτυπα, ως αφιλτράριστη ψυχική εμπειρία, εμφανίζονται μερικές φορές στις πιο πρωτόγονες και αφελείς μορφές (στα όνειρα), και άλλες φορές σε μια πιο σύνθετη μορφή, εξαιτίας της λειτουργίας της συνειδητής επεξεργασίας (στους μύθους). Οι αρχετυπικές εικόνες που εκφράζονται συγκεκριμένα στο θρησκευτικό δόγμα επεξεργάζονται λεπτομερώς σε τυποποιημένες δομές οι οποίες, παρότι εκφράζουν το ασυνείδητο με πλάγιο τρόπο, εμποδίζουν την άμεση σύγκρουση με αυτό. Από τότε που η προτεσταντική μεταρρύθμιση απέρριψε σχεδόν όλες τις προσεκτικά κατασκευασμένες συμβολικές δομές, ο άνθρωπος αισθάνθηκε ολοένα και πιο απομονωμένος και μοναχικός χωρίς τους θεούς του· μη μπορώντας να εκφράσει τα εξωτερικευμένα του σύμβολα, πρέπει να επιστρέψει στην πηγή τους, στο ασυνείδητο. Η αναζήτηση στο ασυνείδητο συμπεριλαμβάνει της αντιμετώπιση της σκιάς, της κρυφής φύσης του ανθρώπου· το ζεύγος άνιμα/άνιμους, ένα κρυφό αντίθετο φύλο σε κάθε άτομο· και παραπέρα, το αρχέτυπο του νοήματος. Αυτά είναι αρχέτυπα που επιδέχονται την προσωποποίηση· τα αρχέτυπα της μεταμόρφωσης, που εκφράζουν τη διαδικασία της ατομικότητας, εκδηλώνονται σε διάφορες περιστάσεις. Καθώς τα αρχέτυπα διεισδύουν στη συνείδηση, επηρεάζουν την αντιληπτή εμπειρία τόσο των κανονικών όσο και των νευρωτικών ανθρώπων· ένα ιδιαίτερα ισχυρό αρχέτυπο μπορεί να κυριαρχήσει πλήρως στο άτομο και να προκαλέσει ψύχωση. Η θεραπευτική διαδικασία λαμβάνει υπόψη τα ασυνείδητα αρχέτυπα με δύο τρόπους: γίνονται όσο το δυνατό πιο συνειδητά, και στη συνέχεια συνθέτονται με το συνειδητό μέσω της αναγνώρισης και της αποδοχής. Παρατηρείται ότι καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη ικανότητα να διαχωρίζει, η απλή αναγνώριση μπορεί να μην ακολουθηθεί από την ενδεδειγμένη δράση· έτσι πιστεύεται ότι η ηθική κρίση και στήριξη απαιτείται συχνά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η έννοια του συλλογικού ασυνείδητου. 

Ο ορισμός, οι τρόποι εκδήλωσης και λειτουργίας του συλλογικού ασυνείδητου συζητούνται. Εκτός από το προσωπικό ασυνείδητο που γίνεται γενικά αποδεκτό από την ιατρική ψυχολογία, η ύπαρξη ενός δεύτερου ψυχικού συστήματος μιας παγκόσμιας και απρόσωπης φύσης θεωρείται. Αυτό το συλλογικό ασυνείδητο θεωρείται ότι αποτελείται από προϋπάρχουσες σκεπτομορφές, που ονομάζονται αρχέτυπα, τα οποία δίνουν μορφή σε ορισμένα ψυχικά περιεχόμενα, τα οποία με τη σειρά τους εισέρχονται στο συνειδητό. Τα αρχέτυπα παρομοιάζονται με ενστικτώδη πρότυπα συμπεριφοράς. Παραδείγματα ιδεών όπως η έννοια της αναγέννησης, η οποία εμφανίζεται ανεξάρτητα σε διάφορους πολιτισμούς και εποχές, προτείνονται ως αποδεικτικά στοιχεία για το συλλογικό ασυνείδητο. Πιστεύεται ότι υπάρχουν τόσα αρχέτυπα όσες είναι και οι επαναλαμβανόμενες καταστάσεις της ζωής, ότι όταν εμφανίζεται μια κατάσταση που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο αρχέτυπο, το αρχέτυπο πιέζει για την ολοκλήρωσή του όπως μια ενστικτώδης παρόρμηση· η αντίσταση στην έκφρασή του μπορεί να οδηγήσει σε νεύρωση. Η ύπαρξη των αρχετύπων καταδεικνύεται στην ανάλυση των ενήλικων και παιδικών ονείρων, στην ενεργή φαντασία, στις ψυχωτικές παραισθήσεις, και στις φαντασιώσεις που παράγονται σε κατάσταση έκστασης. Το περιστατικό ενός παρανοϊκού σχιζοφρενή εξετάζεται με όρους της εκδήλωσης αρχετύπων στο παραληρητικό σύστημα του ασθενούς.

Σχετικά με τα αρχέτυπα, με ειδική αναφορά στην έννοια της άνιμα. 

Η διατύπωση των αρχετύπων περιγράφεται ως μια εμπειρικά παράγωγη έννοια, όπως εκείνη του ατόμου· πρόκειται για μια έννοια που βασίζεται όχι μόνο σε ιατρικά στοιχεία, αλλά και στις παρατηρήσεις μυθικών, θρησκευτικών και λογοτεχνικών φαινομένων. Τα αρχέτυπα έτσι θεωρούνται αρχέγονες εικόνες, αυθόρμητα προϊόντα της ψυχής, τα οποία δεν εκφράζουν καμία φυσική διεργασία, αλλά αντανακλώνται μέσα σε αυτήν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι θεωρίες του υλισμού θα εξηγούσαν την ψυχή ως ένα επιφαινόμενο των χημικών καταστάσεων στον εγκέφαλο, καμία απόδειξη δεν έχει ακόμα βρεθεί για αυτή την υπόθεση· θεωρείται πιο λογικό να δούμε την ψυχική παραγωγή ως έναν δημιουργό αντί για έναν δημιουργούμενο παράγοντα. Η άνιμα είναι η θηλυκή πτυχή του αρχετυπικού ζεύγους αρσενικό/θηλυκό του οποίου οι προβολές στον εξωτερικό κόσμο μπορούν να εντοπιστούν μέσω του μύθου, της φιλοσοφίας και του θρησκευτικού δόγματος. Αυτή η δυαδικότητα συχνά εκπροσωπείται από μυθικά σύμβολα συζυγίας, τα οποία αποτελούν εκφράσεις γονικών εικόνων· η μοναδική δύναμη αυτού του συγκεκριμένου αρχέτυπου θεωρείται εξαιτίας μιας ασυνήθιστα έντονης καταστολής ασυνείδητου υλικού σχετικά με τις γονικές εικόνες. Οι αρχετυπικές εικόνες περιγράφονται ως προϋπάρχουσες, διαθέσιμες και ενεργές από τη στιγμή της γέννησης δυνατότητες ιδεών, οι οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονται από το άτομο. Η μορφή της άνιμα ιδιαίτερα φαίνεται να είναι ενεργή στην παιδική ηλικία, προβάλλοντας υπεράνθρωπες ιδιότητες στη μητέρα πριν να βυθιστεί πίσω στο υποσυνείδητο υπό την επίδραση της εξωτερικής πραγματικότητας. Από μια θεραπευτική άποψη, η έννοια της άνιμα θεωρείται κρίσιμη για την κατανόηση της αρσενικής ψυχολογίας.

Ψυχολογικές συνέπειες του αρχέτυπου της μητέρας. 

1. Σχετικά με την έννοια του αρχέτυπου. 


Σε μια συζήτηση σχετικά με την έννοια των αρχετύπων, η Πλατωνική έννοια της ιδέας, μια αρχέγονη προδιάθεση που διαμορφώνει και επηρεάζει τις σκέψεις, βρίσκεται να είναι μια πρώιμη διατύπωση της υπόθεσης των αρχετύπων. Άλλοι ερευνητές όπως ο Hermann Usener επισημαίνονται επίσης να έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη παγκόσμιων μορφών της σκέψης. Η συμβολή του Jung θεωρείται ότι βρίσκεται στην επίδειξη ότι τα αρχέτυπα μεταδίδονται όχι μόνο μέσα από την παράδοση, τη γλώσσα, ή τη μετανάστευση, αλλά ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν αυθόρμητα χωρίς εξωτερική επιρροή. Τονίζεται ότι τα αρχέτυπα δεν έχουν προκαθορισμένο περιεχόμενο· περισσότερο πρόκειται για μια δυνατότητα αναπαράστασης, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Από αυτήν την άποψη το αρχέτυπο σχετίζεται με τα ένστικτα· και τα δύο είναι προκαθορισμένα μόνο στη μορφή, και τα δύο μπορούν να παρατηρηθούν μέσα από τις εκδηλώσεις τους. 

2. Το αρχέτυπο της μητέρας. 

Μερικές χαρακτηριστικές πτυχές του αρχετύπου της μητέρας καθορίζονται, συμπεριλαμβάνοντας τις μορφές της προσωπικής μητέρας, της γιαγιάς, της θετής μητέρας και της πεθεράς· δεύτερον, τη μορφή οποιασδήποτε γυναίκας με την οποία αυτή η μητρική σχέση υπάρχει, όπως μια νοσοκόμα· και τέλος, εικονιστικές πτυχές της μητέρας, όπως μια θεά. Σύμβολα της μητέρας εμφανίζονται σε αφηρημένες έννοιες, όπως ο στόχος της λύτρωσης, αντικείμενα που προκαλούν αφοσίωση ή δέος, όπως η θάλασσα, το φεγγάρι, το δάσος· και αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τη γονιμότητα, όπως ένας κήπος. Η μαγική προστασία που αυτό το αρχέτυπο συνεπάγεται είναι παρόμοια με εκείνη του μαντάλα. Το αρχέτυπο της μητέρας έχει δύο πτυχές: είναι τόσο τρυφερή όσο και τρομερή. Από τη θετική σκοπιά, το αρχέτυπο της μητέρας έχει συσχετισθεί με την προσφορά, τη σοφία, τη συμπάθεια, την πνευματική εξύψωση, χρήσιμα ένστικτα, την ανάπτυξη και τη γονιμότητα· η αρνητική ή κακή πλευρά του αρχετύπου της μητέρας σχετίζεται με τα μυστικά, το σκοτάδι, τον κόσμο των νεκρών, την αποπλάνηση και το δηλητήριο. Λόγω της δύναμης του αρχετύπου της μητέρας, προτείνεται ότι οι τραυματικές επιπτώσεις που παράγονται από μια μητέρα στα παιδιά της είναι δύο ειδών: πρώτον, εκείνες που αντιστοιχούν σε χαρακτηριστικά που βρίσκονται στη μητέρα, και δεύτερον, εκείνες που οφείλονται σε χαρακτηριστικά τα οποία είναι αρχετυπικές προβολές εκ μέρους του παιδιού. Σημειώνεται πως ακόμη και ο Φρόιντ αναγνωρίζει τη σημασία της παιδικής φαντασίας στην ανάπτυξη της νεύρωσης. Η μηχανική εξήγηση της νεύρωσης ενός παιδιού αποκλειστικά με βάση τα ασυνείδητα αρχέτυπα οδηγεί σε λάθη· ανταυτού, ενδείκνυται μια διεξοδική έρευνα σχετικά με τους γονείς. Θεωρείται ότι το έργο του θεραπευτή δεν είναι να απαρνηθεί τα αρχέτυπα, αλλά να αναλύσει τις προβολές τους για να επαναφέρει τα περιεχόμενά τους στο άτομο. 

3. Το σύμπλεγμα της μητέρας. 

Ι. Το σύμπλεγμα της μητέρας στο γιο. 


Το αρχέτυπο της μητέρας περιγράφεται να αποτελεί τη βάση του συμπλέγματος της μητέρας στους γιους· μέσα από την πρώιμη επιρροή της πραγματικής μητέρας, η αρχετυπική δομή αναπτύσσεται γύρω από την εικόνα της μητέρας, παράγοντας φαντασιώσεις που διαταράσσουν τη σχέση μητέρας-παιδιού. Χαρακτηριστικά αποτελέσματα του συμπλέγματος της μητέρας περιλαμβάνουν την ομοφυλοφιλία, το Δον Ζουανισμό και μερικές φορές την ανικανότητα. Έναν ίσο ρόλο παίζουν η άνιμα και το αρχέτυπο της μητέρας στη διαμόρφωση του συμπλέγματος της μητέρας, δεδομένου ότι για το αρσενικό παιδί η αντίληψη της μητέρας περιπλέκεται από σεξουαλικές δυνάμεις. Εκτός από τις παθογόνες ιδιότητές του, το σύμπλεγμα της μητέρας θεωρείται ότι έχει πιθανά οφέλη για το αρσενικό παιδί στην ανάπτυξη και στον εξευγενισμό ορισμένων ουσιαστικά θηλυκών ιδιοτήτων. 

ΙΙ. Το σύμπλεγμα της μητέρας στην κόρη. 

a. Υπερτροφία του μητρικού στοιχείου. b. Υπερανάπτυξη του Έρωτα. 

Οι πιθανές επιπτώσεις του συμπλέγματος της μητέρας στην κόρη περιγράφονται ως η υπερτροφία των θηλυκών ενστίκτων της κόρης ή το αντίθετό του, η ατροφία των θηλυκών ενστίκτων. Η υπερβολή του θηλυκού στοιχείου εκδηλώνεται στην εντατικοποίηση όλων των θηλυκών ενστίκτων, ιδιαίτερα του μητρικού ενστίκτου· η αρνητική συνέπεια αυτής της υπερτροφίας παρατηρείται σε γυναίκες για τις οποίες ο σύζυγος είναι απλώς ένα αντικείμενο προσοχής, εκτός από την αναπαραγωγική του λειτουργία. Ακόμη και η δική της ζωή είναι δευτερεύουσας σημασίας, δεδομένου ότι τα παιδιά της είναι τα αντικείμενα της συμπλεγματικής της αναγνώρισης. Η συνειδητή ανάπτυξη του Έρωτα σε αυτόν τον τύπο γυναίκας περιγράφεται ως αποκλειστικά μια μητρική σχέση. Ο προσωπικός Έρωτας παραμένει ασυνείδητος και εκφράζεται με μια θέληση για ισχύ· Αυτή η σκληρότητα μπορεί να οδηγήσει στην εξόντωση της δικής της προσωπικότητας και της ζωής των παιδιών της. Όταν το μητρικό ένστικτο ατροφεί, ένας υπεραναπτυγμένος Έρωτας σχηματίζεται και οδηγεί γενικά σε μια ασυνείδητη αιμομικτική σχέση με τον πατέρα· ο ενισχυμένος Έρωτας προκαλεί μια ανώμαλη έμφαση στην προσωπικότητα των άλλων. Η γυναίκα αυτού του τύπου φαίνεται συχνά να εμπλέκεται με αυτοερωτισμό. 

c. Ταύτιση με τη μητέρα. 
d. Αντίσταση στη μητέρα. 

Δύο εναλλακτικές περιπτώσεις στην υπερτροφία του Έρωτα στο σύμπλεγμα της μητέρας μιας γυναίκας περιγράφονται ως ταύτιση με τη μητέρα και αντίσταση στη μητέρα. Στην πρώτη περίπτωση, η κόρη προβάλλει την προσωπικότητά της εντελώς στη μητέρα της, χάνει τα δικά της θηλυκά ένστικτα εξαιτίας αισθημάτων κατωτερότητας, και παραμένει αφοσιωμένη στη μητέρα με μια ασυνείδητη επιθυμία να την ελέγχει. Σημειώνεται ότι η υποτακτική συμπεριφορά που αυτές οι κόρες εμφανίζουν είναι συχνά πολύ ελκυστική για τους άνδρες. Η αντίσταση στη μητέρα περιγράφεται ως ένα παράδειγμα του αρνητικού συμπλέγματος της μητέρας, κατά το οποίο πρότυπα συμπεριφοράς της κόρης σχηματίζονται αποκλειστικά σε αντίθεση με εκείνα της μητέρας.  Αυτό το σύμπλεγμα φαίνεται να οδηγεί σε συζυγικές δυσκολίες, αδιαφορία για κοινωνικούς θεσμούς που βασίζονται στην οικογένεια, και μερικές φορές σε μια ακραία πνευματική ανάπτυξη. 

4. Θετικές συνέπειες του συμπλέγματος της μητέρας.

Ι. Η μητέρα. 


Η σημασία των αρχέτυπων στη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο τονίζεται· θεωρούνται ότι εκφράζουν τις υψηλότερες αξίες του ανθρώπου, οι οποίες θα χάνονταν στο ασυνείδητο αν δεν προβάλλονταν στο εξωτερικό περιβάλλον. Ένα παράδειγμα είναι το αρχέτυπο της μητέρας, το οποίο εκφράζει την ιδανική μητρική αγάπη. Αν και η προβολή αυτού του αρχέτυπου στην πραγματική μητέρα- ένα ατελές ανθρώπινο πλάσμα- μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές επιπλοκές, η εναλλακτική λύση της απόρριψης του ιδανικού θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνη· η καταστροφή αυτού του ιδανικού και κάθε άλλη παράλογη έκφραση θεωρείται ως μια σοβαρή υποβάθμιση της ανθρώπινης εμπειρίας. Επιπλέον, τα αρχέτυπα που έχουν παραμείνει αποκλειστικά στο ασυνείδητο μπορεί να ενταθούν στο σημείο που να στρεβλώσουν τις δυνάμεις αντίληψης και εκλογίκευσης. Έτσι η ισορροπία των λογικών και άλογων ψυχικών δυνάμεων θεωρείται απαραίτητη. 

II. Ο υπεραναπτυγμένος Έρωτας. 

Οι θετικές λειτουργίες που το είδος του μητρικού συμπλέγματος του υπεραναπτυγμένου Έρωτα μπορεί να εκπληρώσει θεωρούνται. Αυτό το είδος γυναίκας, της οποίας η συμπεριφορά συχνά αναπτύσσεται σε αντίθεση με την ενστικτώδη και υπερπροστατευτική φύση της δικής της μητέρας, τείνει να προσελκύει άνδρες με ανάγκη απελευθέρωσης από παρόμοιες μητέρες ή συζύγους. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η αποτυχία γάμων η οποία συνήθως προκύπτει από μια τέτοια έλξη έχει θετική συνέπεια. Επιπλέον, η ηθική σύγκρουση που εγείρεται σε άνδρες οι οποίοι είναι τα αντικείμενα της έλξης θεωρείται ότι συμβάλλει σε μια αυξημένη αυτογνωσία και έναν μεγαλύτερο βαθμό συνείδησης. Προτείνεται ότι ακόμη και η γυναίκα με αυτό το είδος του συμπλέγματος της μητέρας μπορεί να επωφεληθεί από την ίδια σύγκρουση, με το να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση για τον απελευθερωτικό της ρόλο και τον οποίο ενδεχομένως να εκπληρώσει συνειδητά. 

III. Η πειθήνια κόρη. 

Η δυνατότητα για θετική εξέλιξη μιας γυναίκας που τόσο ταυτίζεται με τη μητέρα της ώστε τα δικά της ένστικτα να είναι παραλυμένα θεωρείται ότι εξαρτάται από την κενότητά της η οποία καλύπτεται από μια προβολή αρσενικής άνιμα. Με το πού την κλέψει κάποιος από τη μητέρα της, αυτή η γυναίκα μπορεί να φτάσει τελικά στην αυτεπίγνωση μέσα από την απόλυτη δυσαρέσκεια του υποτακτικού της ρόλου ως σύζυγος. Αν παραμείνει ασυνείδητη της δικής της προσωπικότητας, ωστόσο, θεωρείται ικανή να δώσει στο σύζυγό της τα δικά της ανέκφραστα ταλέντα μέσω της προβολής. Αυτός ο τύπος γυναίκας περιγράφεται να ενσωματώνει το θεμελιώδες θηλυκό χαρακτηριστικό: την κενότητα (το γιν). 

IV. Το αρνητικό σύμπλεγμα της μητέρας


Η δυνατότητα για θετική εξέλιξη της γυναίκας με ένα αρνητικό σύμπλεγμα της μητέρας συζητείται. Αν και ως παθολογικό φαινόμενο αυτός ο τύπος γυναίκας είναι ένας δυσάρεστος και απαιτητικός σύντροφος στο γάμο, πιστεύεται ότι με την πείρα αυτή η γυναίκα μπορεί πραγματικά να έχει την καλύτερη ευκαιρία για να κάνει το γάμο της επιτυχημένο στο δεύτερο μισό της ζωής της. Πρώτα πρέπει να σταματήσει να μάχεται τη μητέρα της από προσωπική άποψη· αλλά θα παραμείνει πάντα εχθρική προς την θηλυκές ιδιότητες του σκοταδιού και της ασάφειας, και θα επιλέξει τη σαφήνεια και τη λογική. Η ορθή κρίση της και αντικειμενικότητα μπορούν να δώσουν σε αυτόν τον τύπο γυναίκας κατανόηση για την ατομικότητα του συζύγου της πέρα από την ερωτική πτυχή· μπορεί να γίνει η φίλη, αδελφή και άξια σύμβουλος του συζύγου της. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν το σύμπλεγμα αντιμετωπιστεί και εμπεριστατωθεί στο έπακρο. Ο βιβλικός χαρακτήρας της γυναίκας του Λωτ περιγράφεται ως τέτοιο παράδειγμα, η οποία έχει μια ασυνείδητη αντιδραστική άποψη της πραγματικότητας, κυριαρχημένη από την αποκλειστική γυναικεία πτυχή. Όταν αυτός ο τύπος γυναίκας επιτυγχάνει μεγαλύτερη συνείδηση του εαυτού της, ο σπάνιος συνδυασμός της θηλυκής και αρσενικής σκέψης είναι ευεργετικός στο εργασιακό περιβάλλον καθώς και στις προσωπικές σχέσεις. Ένας άντρας μπορεί να προβάλλει ένα θετικό σύμπλεγμα της μητέρας σε μια γυναίκα με αρσενικές ιδιότητες, γιατί αυτή μπορεί ευκολότερα να καταλάβει από ό,τι μια άλλη γυναίκα με έναν διαφορετικό τύπο του συμπλέγματος της μητέρας. Καταλαβαίνοντας αυτού του είδους τη γυναίκα, επιπλέον, δεν θεωρείται κάτι τρομακτικό για έναν άνθρωπο, αντίθετα είναι ευνοϊκό για την εμπιστοσύνη, μια ποιότητα που συχνά απουσιάζει στη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

5. Συμπέρασμα. 

Γενικές παρατηρήσεις σχετικά με το σύμπλεγμα της μητέρας και παραδείγματα παρμένα από τη μυθολογία και την ιστορία χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν την ιδέα μιας ασυνείδητης προέλευσης του αρχέτυπου της μητέρας. Η εμπειρία του αρχέτυπου της μητέρας περιγράφεται να ξεκινά στην κατάσταση της ασυνείδητης ταυτότητας όπου το παιδί αντιμετωπίζει πρώτα την πραγματική μητέρα. Σταδιακά, καθώς το εγώ διαφοροποιείται από τη μητέρα, μυστηριώδεις ιδιότητες αρχικά συνδεδεμένες με εκείνη μεταφέρονται σε μια γυναικεία μορφή κοντά της, όπως η γιαγιά· Τέλος, καθώς η συνείδηση γίνεται σαφέστερη, το αρχέτυπο υποχωρεί στο υποσυνείδητο, αποκτώντας μυθολογικές διαστάσεις. Μόλις το αρχέτυπο της μητέρας προβληθεί σε μύθο ή παραμύθι, τα αντίθετα χαρακτηριστικά του μπορεί να αποχωριστούν, δημιουργώντας μια καλή και μια κακή θεά, για παράδειγμα. Η βασική διαφορά ανάμεσα στη λειτουργία της εικόνας της μητέρας στην ψυχολογία ενός άνδρα και μιας γυναίκας τονίζεται: η μητέρα χαρακτηρίζει τη συνειδητή ζωή μιας γυναίκας, αλλά είναι μια ξένη εικόνα για έναν άντρα, και περιβάλλεται με εικόνες από το ασυνείδητο. Σημειώνεται ότι η μυθολογική προβολή του αρχέτυπου της μητέρας, η Μεγάλη Μητέρα, εμφανίζεται συχνά με το αρσενικό της ταίρι, δημιουργώντας το αρχέτυπο των αντιθέτων, που είναι το σύμβολο της ψυχικής ατομικότητας. Το δόγμα της Ανάληψης της Θεοτόκου προτείνεται ως μια σύγχρονη προσπάθεια να αντισταθμιστεί η κυριαρχίας της ορθολογικής και υλιστικής επιστήμης με το αρχετυπικό της αντίθετο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν ισορροπημένο κόσμο. Προτείνεται ότι αυτό το είδος της συμβολικής αναπλήρωσης και ενότητας αποτελεί το μόνο τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να οργανώσει το ρόλο του στον κόσμο. 

Σχετικά με την αναγέννηση. 

1. Μορφές αναγέννησης. 

Πέντε διαφορετικές μορφές αναγέννησης ορίζονται και περιγράφονται. Η μετεμψύχωση, ή μετανάστευση των ψυχών, περιγράφεται ως ζωή που επεκτείνεται στο χρόνο περνώντας μέσα από διαφορετικές σωματικές υπάρξεις, μια αιώνια ζωή που διακόπτεται από διαφορετικές διαδοχικές μετενσαρκώσεις. Αυτή η έννοια δεν απαιτεί τη συνέχεια της προσωπικότητας, ακόμα και στο Βουδισμό όπου κατέχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά μόνο τη συνέχεια του Κάρμα. Στη μετενσάρκωση, η ανθρώπινη προσωπικότητα θεωρείται συνεχής· οι προηγούμενες υπάρξεις είναι τουλάχιστον δυνητικά διαθέσιμες στην επίγνωση, εφόσον το ίδιο εγώ θεωρείται ότι υπάρχει σε αυτές τις ζωές. Αυτές οι ζωές θεωρούνται γενικά ότι είναι αποκλειστικά ανθρώπινες. Η τρίτη μορφή αναγέννησης, η ανάσταση, ορίζεται ως μια αποκατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης μετά θάνατο, με την προϋπόθεση κάποιας αλλαγής ή μεταμόρφωσης της ύπαρξης. Ένας διαφορετικός τόπος ή σώμα μπορεί να έχει να κάνει με αυτήν την αλλαγή· η μεταμόρφωση του σώματος μπορεί να είναι είτε με τη σαρκική ή με τη μη υλική έννοια. Η τέταρτη μορφή αναγέννησης (renovatio) περιγράφεται ως αναγέννηση μέσα στα πλαίσια της ατομικής ζωής· αυτού του είδους η αναγέννηση μπορεί να έχει να κάνει είτε με κάποια θεραπεία ή με την ενίσχυση κάποιου μέρους της φυσικής ή ψυχολογικής ύπαρξης χωρίς ουσιαστική αλλαγή του συνόλου της, ή με κάποια βαθιά αλλαγή στην ουσιώδη φύση του ατόμου, που ονομάζεται μεταστοιχείωση. Παραδείγματα αναφέρονται, όπως η ανάληψη του σώματος της Μητέρας του Θεού στον ουρανό μετά το θάνατό της. Η πέμπτη μορφή αναγέννησης θεωρείται έμμεση και στην οποία το άτομο μαρτυρεί ή παραβρίσκεται σε κάποια ιεροτελεστία μεταμόρφωσης, και με αυτόν τον τρόπο συμμερίζεται μια θεία χάρη. Παραδείγματα είναι η μαρτυρία της μετουσίωσης στη Θεία Κοινωνία, ή η εξομολόγηση του μυημένου στα Ελευσίνια Μυστήρια. 

2. Η ψυχολογία της αναγέννησης. 

Ι. Εμπειρία της υπερβατικότητας της ζωής. 

a. Εμπειρίες που προκαλούνται από τις τελετές. 

Η ψυχική σημασία της έννοιας της αναγέννησης και δύο κύριοι τύποι εμπειριών μεταμόρφωσης συζητούνται. Θεωρείται ότι η έννοια της αναγέννησης μπορεί να ερμηνευθεί μόνο εξετάζοντας την ιστορία, δεδομένου ότι η αναγέννηση καθαυτή είναι μια καθαρά ψυχική πραγματικότητα που μεταδίδεται μόνο έμμεσα μέσω προσωπικών μαρτυριών. Η επιβεβαίωση της έννοιας της αναγέννησης μεταξύ πολλών διαφορετικών λαών εκλαμβάνεται ως βάση για την αρχετυπική της προέλευση. Υποστηρίζεται ότι η ψυχολογία πρέπει να ασχοληθεί με ψυχικές εκδηλώσεις που βρίσκονται πίσω από τις μαρτυρίες της αναγέννησης, ειδικά όσον αφορά τις δύο κύριες ομάδες εμπειριών μεταμόρφωσης: τη μία σχετικά με την υπέρβαση της ζωής, και την άλλη σχετικά με την προσωπική μεταμόρφωση. Η εμπειρία για την υπέρβαση της ζωής μπορεί να προκληθεί από την τελετουργία, στην οποία ο μυούμενος συμμετέχει σε κάποια ιερή τελετή που του αποκαλύπτει τη συνέχεια της ζωής. Η μεταμόρφωση δεν συμβαίνει μέσα στο μυούμενο, αλλά έξω από αυτόν, παρότι μπορεί να εμπλακεί στη μεταμόρφωση. Η εμπειρία της Θείας Κοινωνίας περιγράφεται ως ένα παράδειγμα αυτού του είδους εμπειρίας στο οποίο η ζωή μεταβαίνει σε ένα στιγμιότυπο της αιωνιότητας. 

b. Άμεσες εμπειρίες

Εκτός από την υπέρβαση που εμπειριώνεται μέσω της τελετουργίας, μια δεύτερη υπέρβαση της ζωής περιγράφεται ως μια αυθόρμητη, εκστατική ή οραματιστική εμπειρία μυστηρίου χωρίς τη βοήθεια της τελετουργίας. Το όραμα του Νίτσε στο «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» συζητείται ως ένα κλασικό παράδειγμα αυτού του τύπου μεταμόρφωσης: στο μύθο του Διονύσου-Ζαγρέως, ο οποίος διαμελίστηκε και επέστρεψε στη ζωή, η Θεότητα εμφανίζεται το μεσημέρι, ιερή ώρα για τον Πάνα· η αντίδραση του Νίτσε ήταν σαν να παραβρισκόταν σε κάποια τελετουργία. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για πιο αισθητικές μορφές εμπειρίας, σαν όνειρα που δεν έχουν κάποια μόνιμη επιρροή σε αυτόν που ονειρεύεται, και τα οποία πρέπει να διαχωριστούν από τα οράματα που περιλαμβάνουν τη μόνιμη αλλαγή στο άτομο. 

ΙΙ. Υποκειμενική μεταμόρφωση. 

a. Εξασθένιση της προσωπικότητας. 

Η εξασθένιση της προσωπικότητας ως αποτέλεσμα μιας μεταμόρφωσης της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται ως διαφορετική από τις αλλαγές που παράγονται από μια μυστικιστική εμπειρία. Σημειώνεται ότι οι μεταμορφώσεις της προσωπικότητας είναι γνωστές στην ψυχολογία, και εμφανίζονται στην ψυχοπαθολογία. Η πρωτόγονη ψυχολογία αναφέρεται σε αυτήν την εξασθένιση της προσωπικότητας ως «απώλεια της ψυχής·» η εντύπωση ότι η ψυχή έχει ξαφνικά χαθεί βρίσκεται σε συμφωνία με τη φύση της πρωτόγονης συνείδησης, η οποία στερείται τη συνοχή της συνείδησης του πολιτισμένου ανθρώπου. Η εμπειρία του πολιτισμένου ανθρώπου θεωρείται παρόμοια με εκείνη των πρωτόγονου ανθρώπου, αλλά γίνεται αντιληπτή περισσότερο ως μια μείωση της έντασης της συνείδησης· η συνακόλουθη νωθρότητα και απώλεια προχωράνε μέχρι το σημείο της αποδιοργάνωσης, όπου μεμονωμένα τμήματα της προσωπικότητας ξεφεύγουν από το συνειδητό έλεγχο, όπως στην περίπτωση των υστερικών φαινομένων. Αυτή η εξασθένιση, ή μείωση, της προσωπικότητας (abaissement du niveau mental) περιγράφεται να προκύπτει από σωματική ή πνευματική κόπωση, σωματική ασθένεια, βίαια συναισθήματα, ή σοκ, και οδηγεί σε μείωση των πνευματικών οριζόντων και πιθανώς στην ανάπτυξη μιας αρνητικής κατάστασης η οποία διαστρεβλώνει την αρχική προσωπικότητα. 

b. Αύξηση της προσωπικότητας. 

Η μεταμόρφωση που έχει ως αποτέλεσμα μια διεύρυνση της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση νέων εμπειριών οι οποίες δεν συνδέονται με την αντίδραση κάποιου εσωτερικού στοιχείου σε αυτές τις εμπειρίες. Νέες εμπειρίες δεν μπορούν να συσσωρευτούν αν το εσωτερικό μέγεθος δεν ισούται με το εισερχόμενο υλικό· ως εκ τούτου, χωρίς ψυχικό βάθος, ένας άνθρωπος στερείται την ικανότητα να συσχετιστεί με το μέγεθος της εμπειρίας, και ένα δύσκολο έργο μπορεί να τον καταστρέψει αντί να τον ωφελήσει. Ένα λογοτεχνικό παράδειγμα μιας τέτοιας διεύρυνσης της συνείδησης υπάρχει στην περιγραφή του Νίτσε για τον Ζαρατούστρα· θρησκευτικές και πολιτιστικές απεικονίσεις αυτής της διαδικασίας βρίσκονται στη μορφή του Χριστού, στην Ινδική κουλτούρα, και στον Ισλαμικό μύθο του Μωυσή και του Khidr. Σημειώνεται ότι η διεύρυνση της προσωπικότητας μπορεί να συμβεί σε μικρότερο βαθμό, όπως μπορεί να φανεί σε ιστορικά νευρωτικών ασθενών. 

c. Αλλαγή στην εσωτερική δομή. 

Αλλαγές στην προσωπικότητα αναλύονται που περιλαμβάνουν διαρθρωτικές αλλαγές στην προσωπικότητα αντί για αύξηση ή μείωση. Το φαινόμενο της καταληψίας, στο οποίο κάποια ιδέα, περιεχόμενο ή μέρος της προσωπικότητας αποκτά τον έλεγχο του ατόμου, χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες μορφές δομικής αλλαγής. Η καταληψία περιγράφεται ως ταύτιση του εγώ της προσωπικότητας με ένα σύμπλεγμα, χωρίς να γίνεται μια αυστηρή διαφοροποίηση μεταξύ καταληψίας και παράνοιας. Μια συνηθισμένη περίπτωση καταληψίας και των συνεπακόλουθων δομικών αλλαγών στην προσωπικότητα φαίνεται στην ταύτιση του ατόμου με το πρόσωπο (persona), τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον κόσμο· η ζωή στη συνέχεια βιώνεται σαν μια δημόσια βιογραφία. Άλλα παραδείγματα καταληψίας τμημάτων της προσωπικότητας περιγράφονται, όπως η κατοχή από μια «κατώτερη λειτουργία,» η οποία έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να ζει κάτω από το επίπεδό του, ή η κατοχή από την άνιμα ή τον άνιμους, η οποία δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του αντίθετου φύλου. Ασυνήθιστες περιπτώσεις καταληψίας μπορεί να παρατηρηθούν να αφορούν την ψυχή κάποιου προγόνου· στοιχεία για αυτό το είδος μεταμόρφωσης βρίσκονται στο βιβλίο του Leon Daudet «LHeredo» και στην κοινή σημασία των προγονικών ρόλων στην κοινωνία. 

d. Ταύτιση με μια ομάδα. 

Περιγράφεται μια μορφή μεταμόρφωσης η οποία συμβαίνει όταν ένα άτομο ταυτίζεται με μια ομάδα ανθρώπων που έχουν μια συλλογική εμπειρία μεταμόρφωσης. Αυτό το είδος εμπειρίας διακρίνεται από τη συμμετοχή σε μια τελετή μεταμόρφωσης, η οποία δεν εξαρτάται απαραίτητα, ή δεν παράγει μια ομαδική ταυτότητα. Η μεταμόρφωση ως ομαδική εμπειρία περιγράφεται να λαμβάνει χώρα σ’ ένα χαμηλότερο επίπεδο της συνείδησης από ό,τι ο ατομικός μετασχηματισμός, επειδή η συνολική ψυχή που προκύπτει από μια ομάδα μοιάζει περισσότερο με την ψυχή των ζώων παρά του ανθρώπου. Παρότι η ομαδική εμπειρία είναι ευκολότερο να επιτευχθεί, δεν προκαλεί μια μόνιμη αλλαγή μόλις το άτομο φύγει από την ομάδα. Γεγονότα στην προπολεμική Γερμανία παρατίθενται τα οποία τυποποιούν τα αποτελέσματα της αναπόφευκτης ψυχολογικής παλινδρόμησης η οποία λαμβάνει χώρα σε μια ομάδα όταν η τελετουργία δεν εισάγεται για την εξουδετέρωση των ασυνείδητων ενστίκτων. Αν και αυτή η αξιολόγηση της μαζικής ψυχολογίας αναγνωρίζεται να είναι ουσιαστικά αρνητική, επισημαίνεται ότι η μάζα μπορεί επίσης να έχει θετικές επιπτώσεις προάγοντας το θάρρος και την αξιοπρέπεια· ωστόσο, αυτά τα δώρα θεωρούνται ότι γίνονται επικίνδυνα αν εκληφθούν ως αυτονόητα και καταπνίξουν τις προσωπικές προσπάθειες επίτευξής τους. 

e. Ταύτιση με έναν εκπολιτιστή ήρωα. 

Ταύτιση με κάποιο θεό ή ήρωα ο οποίος μεταμορφώνεται σε μια ιερή τελετουργία συζητείται ως μια σημαντική μορφή μετασχηματισμού της προσωπικότητας. Η Μεταμόρφωση του Απουλήιου, η λατρεία του Όσιρη της Αιγύπτου, και η Χριστιανική παράδοση αναλύονται ως παραδείγματα αυτού του φαινομένου. Η τελευταία θεωρείται ότι αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της μεταμόρφωσης στην ιδέα ότι ο καθένας έχει μια αθάνατη ψυχή και την οποία μοιράζεται με το θεό· περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της ιδέας φαίνεται να οδηγεί στην έννοια του Χριστού μέσα σε κάθε άτομο. Δύο μορφές αυτής της έμμεσης διαδικασίας μεταμόρφωσης περιγράφονται ως δρώμενα, χαρακτηριστικά της τελετουργίας της Καθολικής εκκλησίας, και του Ευαγγελίου, το Προτεσταντικό κήρυγμα του Λόγου. 

f. Μαγικές διεργασίες. 
g. Τεχνική μεταμόρφωση. 

Προτείνονται δύο επιπλέον μορφές μεταμόρφωσης της προσωπικότητας πέρα από την ταύτιση με μια ηρωική λατρεία. Αντί για τη μεταμόρφωση που συμβαίνει με τη συμμετοχή ενός ατόμου σε μια ιερή τελετουργία, η τελετουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιήσει τη μεταμόρφωση, η οποία λαμβάνει χώρα από τα έξω καθώς ένα άτομο υποβάλλεται σε μια τεχνική. Τεχνικές μαγικής μεταμόρφωσης σε πρωτόγονες κοινωνίες περιλαμβάνουν συνήθως κάποια φυσική διαδικασία, όπως το τράβηγμα ενός άρρωστου ατόμου μέσα από μια τρύπα στον τοίχο, ή μέσα από το δέρμα μιας αγελάδας, ή μια μετονομασία, για να δοθεί στο άτομο μια άλλη ψυχή. Μη μαγικές τεχνικές σχεδιασμένες να παράγουν ψυχικές αλλαγές παρουσιάζονται με την πρακτική της γιόγκα. Ένα παραμύθι δείχνει πώς οι αυθόρμητες μεταμορφώσεις αντικαθίστανται από τυποποιημένες τεχνικές που σχεδιάστηκαν να αναπαράγουν την αρχική μεταμόρφωση μιμούμενες τη διαδικασία. 

h. Φυσική μεταμόρφωση (εξατομίκευση). 

Εκτός από τις τεχνικές διαδικασίες μεταμόρφωσης της προσωπικότητας, μια φυσική διαδικασία εξατομίκευσης περιγράφεται να εμπεριέχει μια αυθόρμητη ωρίμανση της προσωπικότητας. Η φυσική μεταμόρφωση εμφανίζεται στα όνειρα που συμβολίζουν την αναγέννηση και στην επαφή ανάμεσα στη συνείδηση και σε κάποια εσωτερική φωνή· αυτό το τελευταίο φαινόμενο, που συνήθως περιγράφεται σαν να μιλάμε στον εαυτό μας, θεωρείται ως διαλογισμός με την αλχημιστική έννοια. Η εσωτερική φωνή θεωρείται γενικά είτε ως ασυναρτησία ή ως η φωνή του Θεού· η πραγματική της φύση θεωρείται το ασυνείδητο αντίστοιχο του εγώ. Υπάρχει η αίσθηση ότι αν αυτό το ψυχικό ταίρι αναγνωρίζεται από τη συνείδηση του εγώ, η σύγκρουση μεταξύ των δύο μπορεί να έχει θετική επίδραση. Στην αλχημεία, στις αρχαίες λατρείες και στη θρησκεία αυτή η εσωτερική παρουσία βρίσκεται προσωποποιημένη ως ένα εξωτερικό ον, ο Μερκούριος ή ο Χριστός. 

3. Ένα τυπικό σύνολο συμβόλων που απεικονίζει τη διαδικασία της μεταμόρφωσης. 

Ένα παράδειγμα από το συμβολισμό του μεταμόρφωσης βρίσκεται στο μύθο του Khidr του Ισλαμικού μυστικισμού που εμφανίζεται στο Δέκατο Όγδοο Κεφάλαιο του Κορανίου. Το σπήλαιο που εμφανίζεται σε αυτό το κείμενο αντιμετωπίζεται ως σύμβολο του ασυνείδητου· η είσοδος στο σπήλαιο είναι η αρχή μιας διαδικασίας ψυχικής μεταμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή προσωπικότητας. Ηθικές παρατηρήσεις που ακολουθούν το μύθο θεωρούνται ως συμβουλές σε εκείνους που δεν θα πετύχουν τη μεταμόρφωση και οι οποίοι θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους τήρησης του νόμου προκειμένου να φθάσουν στην αληθινή αναγέννηση. Η διδακτική ιστορία του Μωυσή και του υπηρέτη του ενισχύει και εξηγεί το προηγούμενο παράδειγμα· το πιάσιμο και στη συνέχεια η απώλεια του ψαριού από το Μωυσή συμβολίζει μια ελλιπή επικοινωνία με την εποικοδομητική επιρροή του ασυνείδητου. Η εμφάνιση του Khidr στο μύθο αντιμετωπίζεται να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εαυτό που μπορεί να οδηγήσει τη συνείδηση του εγώ (Μωυσής) προς την αυξημένη σοφία. Ακολουθεί μια μετάβαση, και ο Μωυσής αφηγείται μια ιστορία σχετικά με τον Khidr και το φίλο του Dhulguamein, αν και στην πραγματικότητα είναι ο Μωυσής που βρίσκεται σε επαφή με τον Khidr· αυτή η υποκατάσταση ερμηνεύεται ως ένα καταφύγιο από τον ψυχικό κίνδυνο μιας άμεσης αντιπαράθεσης της συνείδησης του εγώ με τον εαυτό. Ένας υπαινιγμός για την ανοικοδόμηση των τειχών θεωρείται ως σύμβολο της προστασίας του εαυτού και της διαδικασίας εξατομίκευσης. Συνάγεται το συμπέρασμα ότι η σημασία της μορφής του Khidr στον Ισλαμικό μυστικισμό οφείλεται στην πλήρη έκφραση από αυτόν το μύθο του αρχέτυπου της ατομικότητας.

Η ψυχολογία του αρχέτυπου του παιδιού.

I. Εισαγωγή.

Μια σύντομη ιστορία ψυχολογικής φιλοσοφίας δίνεται για να εξηγηθεί η μακρόχρονη ασάφεια σχετικά με το ασυνείδητο ως τη βασική ουσία της ψυχής. Στην ανάλυση των ονείρων, η ύπαρξη τυπικών μυθολογημάτων μεταξύ των ατόμων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο μύθος που σχηματίζει δομικά στοιχεία πρέπει να είναι παρών στην ασυνείδητη ψυχή. Το αρχέτυπο του παιδιού αναφέρεται ως παράδειγμα μιας τέτοιας αρχέγονης εικόνας, που ονομάζεται αρχέτυπο, η οποία μπορεί να βρεθεί σε μύθους, παραμύθια και ψυχωτικές φαντασιώσεις, όπως επίσης και στα όνειρα. Εξαιτίας της υποανάπτυκτης φύσης του πρωτόγονου ανθρώπου, το ασυνείδητο και τα αρχέτυπά του φαίνονται να εισβάλλουν αυθόρμητα στο συνειδητό μυαλό του· έτσι, ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν εφευρίσκει το μύθο αλλά μόνο το βιώνει. Στο σύγχρονο άνθρωπο, τα προϊόντα του ασυνείδητου μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: φαντασιώσεις προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να εντοπιστούν σε απωθήσεις· και φαντασιώσεις ενός απρόσωπου χαρακτήρα, που δεν είναι προσωπικά αποκτημένες, και οι οποίες αντιστοιχούν σε κληρονομικά συλλογικά στοιχεία της ανθρώπινης ψυχής. Αυτή η δεύτερη κατηγορία ανήκει στο συλλογικό ασυνείδητο. Εξηγείται ότι ασυνείδητο υλικό εισέρχεται στη συνείδηση κατά τη διάρκεια της κατάστασης μειωμένης συνειδητής έντασης όπως στο όνειρο, όταν ο έλεγχος του συνειδητού πάνω στο ασυνείδητο παύει να υφίσταται. Τα αρχέτυπα περιγράφονται ως ζωντανές ψυχικές δυνάμεις που μπορούν να προωθήσουν την ανθρώπινη ανάπτυξη και τα οποία, όταν αγνοηθούν, μπορούν να προκαλέσουν νευρωτικές ή ακόμη και ψυχωσικές διαταραχές. Το αρχέτυπο του θεού παιδιού φαίνεται να είναι διαδεδομένο: παρατίθενται παραδείγματα από μύθους και θρύλους, όπως ο Χριστός παιδί, το μοτίβο του παιδιού των αλχημιστών, και η μορφή του νάνου ή του ξωτικού. Η πιο σημαντική εκδήλωση του μοτίβου του παιδιού στην ψυχοθεραπεία περιγράφεται να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης της προσωπικότητας, και η οποία προκαλείται από την ανάλυση του ασυνείδητου ή από τη διαδικασία εξατομίκευσης. Εδώ υποσυνείδητες διαδικασίες σταδιακά περνάνε στο συνειδητό μέσω των ονείρων ή μέσω της ενεργής φαντασίας. 

ΙΙ. 1. Το αρχέτυπο ως σύνδεσμος με το παρελθόν. 

Η δυσκολία ακριβούς εξήγησης της έννοιας του αρχετύπου, ένα ψυχικό όργανο μέσα στον κάθε άνθρωπο, αναγνωρίζεται, με την προειδοποίηση ότι μια κακή ερμηνεία του μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό αυτού του ψυχικού οργάνου. Γίνεται αντιληπτό ότι η εξήγηση του αρχέτυπου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται μια επαρκής και ουσιαστική σύνδεση μεταξύ του συνειδητού μυαλού και των αρχέτυπων, και ότι η λειτουργική σημασία του αρχέτυπου παραμένει αμείωτη. Ο ρόλος του αρχέτυπου στην ψυχική δομή περιγράφεται να εκπροσωπεί ή να προσωποποιεί ορισμένα ενστικτώδη δεδομένα από το ασυνείδητο. Η προσκόλληση της αρχέγονης πνευματικότητας στη μαγεία, που αναφέρεται ως στοιχείο για τη σημασία της σύνδεσης με πρωτόγονα ψυχικά περιεχόμενα, θεωρείται ως η βάση της σύγχρονης θρησκείας. Το αρχέτυπο του παιδιού ορίζεται ως μια αναπαράσταση της ασυνείδητης παιδικότητας της συλλογικής ψυχής. 

ΙΙ. 2. Η λειτουργία του αρχέτυπου. 

Η λειτουργία του αρχέτυπου του παιδιού σκιαγραφείται σε ό,τι αφορά το σύγχρονο άνθρωπο. Ως σκοπός του αρχέτυπου του παιδιού θεωρείται η αναπλήρωση ή επανόρθωση της αναπόφευκτης μονομέρειας και υπερβολής του συνειδητού μυαλού, το φυσικό αποτέλεσμα της συνειδητής επικέντρωσης σε λίγα περιεχόμενα και του αποκλεισμού όλων των άλλων. Η αναπτυγμένη θέληση του σύγχρονου ανθρώπου περιγράφεται να περιέχει την ανθρώπινη ελευθερία, αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατότητα παραβίασης των ενστίκτων. Η αναπλήρωση μέσω της διαχρονικής κατάστασης της παιδικότητας θεωρείται αναγκαία για να προλάβει το εξωκύλισμα της διαφοροποιημένης συνείδησης. Τα συμπτώματα της αποζημίωσης αυτής, όπως η καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση, αξιολογούνται αρνητικά από το σύγχρονο άνθρωπο, ενώ ο πρωτόγονος άνθρωπος τα βλέπει ως κάτι φυσικό, σύμφωνα με το νόμο και την παράδοση. Η αποσύνδεση της συνείδησης θεωρείται ότι διευκολύνει τον αποχωρισμό ενός μέρους της ψυχής από τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα την παραποίηση της προσωπικότητας μέσα από την δύναμη του διαχωρισμένου τμήματος. Έτσι αν η παιδική κατάσταση της συλλογικής ψυχής κατασταλεί, το ασυνείδητο μπορεί να αναστείλει ή ακόμα και να κυριαρχήσει τη συνειδητή λειτουργία. 

ΙΙ. 3. Η μελλοντολογία του αρχέτυπου. 

Εφόσον το παιδί είναι ουσιαστικά ένα εν δυνάμει πλάσμα, το παιδί πρότυπο στην ψυχολογία του ατόμου σημαίνει γενικά την προσδοκία του μέλλοντος, ακόμα κι αν το πρότυπο αυτό φαίνεται να λειτουργεί αναδρομικά. Με τον ίδιο τρόπο, το παιδί μέσα στον άνθρωπο εμφανίζεται να ανοίγει το δρόμο για μια μελλοντική αλλαγή της προσωπικότητας. Το παιδί μοτίβο εξηγείται ως ένα σύμβολο που ενώνει τα αντίθετα στην προσωπικότητα του ατόμου, με την έννοια ότι προκαταλαμβάνει τη μορφή που παράγεται από τη σύνθεση των συνειδητών και ασυνείδητων στοιχείων. Το παιδί ως μεσολαβητής του μετασχηματισμού αντιπροσωπεύεται με πολλά σύμβολα, όπως ο κύκλος ή η τετράδα· αυτά τα σύμβολα της ολότητας αναγνωρίζονται επίσης με τον εαυτό. Η διαδικασία εξατομίκευσης φαίνεται ότι υπάρχει στο παιδί σε μια ασυνείδητη κατάσταση, για να πραγματωθεί στην ενήλικη ψυχή. 

ΙΙ. 4. Μοναδικότητα και πλουραλισμός του μοτίβου του παιδιού. 

ΙΙ. 5. Το παιδί θεός και το παιδί ήρωας. 

Το μοτίβο του παιδιού ως αρχετυπική εικόνα σημειώνεται ότι εκδηλώνεται και ως μονάδα και ως ολότητα. Όταν ένας αριθμός παιδιών εμφανίζονται χωρίς ατομικά χαρακτηριστικά, φαίνεται ένας διχασμός της προσωπικότητας όπως εκείνος που υπάρχει στη σχιζοφρένεια· ενώ η εμφάνιση του παιδιού ως μονάδα θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει μια δυνητική συγκρότηση της προσωπικότητας. Η εμφάνιση του παιδιού μπορεί να γίνει με τη μορφή της ένα θεού ή ήρωα, με το στοιχείο της εκ θαύματος γέννησης και των αντιξοοτήτων της πρώτης ηλικίας να είναι κοινό και στις δύο περιπτώσεις. Το παιδί θεός θεωρείται ως ένα σύμβολο του μη ενσωματωμένου ασυνείδητου· το παιδί ήρωας, που συνδυάζει ανθρώπινες και υπερφυσικές ιδιότητες, θεωρείται σύμβολο της δυνατότητας για εξατομίκευση. Η τυπική μοίρα των μορφών του παιδιού ερμηνεύεται ως σύμβολο ψυχικών γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εντελέχειας (γέννηση) του εαυτού καθώς η ψυχή παλεύει για την ολότητα. 

ΙΙΙ. Η ιδιαίτερη φαινομενολογία του αρχέτυπου του παιδιού. 

1. Η εγκατάλειψη του παιδιού. 

Ο κίνδυνος της εγκατάλειψης της μορφής του αρχετυπικού παιδιού ερμηνεύεται με ψυχολογικούς όρους. Τα συνηθισμένα θέματα του ασήμαντου ξεκινήματος του παιδιού και της θαυματουργής γέννησης ερμηνεύονται ως ψυχικές εμπειρίες των οποίων το αντικείμενο είναι η εμφάνιση ενός νέου αν και ακόμη αγνώστου περιεχόμενου. Στιγμές ψυχικής σύγκρουσης από τις οποίες δεν υπάρχει κανένα συνειδητό μέσο διαφυγής περιγράφονται να προκαλούν το ασυνείδητο να δημιουργήσει μια τρίτη παρουσία παράλογης φύσης, που ο συνειδητός νους ούτε περιμένει ούτε κατανοεί. Ένα παράδειγμα αυτού του αγνώστου περιεχομένου είναι η συμβολική εμφάνιση της μορφής του παιδιού. Εφόσον η μορφή του παιδιού αντιπροσωπεύει μια κίνηση προς την ψυχική ανεξαρτησία, το σύμβολο της εγκατάλειψης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της μορφής του παιδιού από τις ρίζες του. Το σύμβολο του παιδιού προσβλέπει σε μια νέα υψηλότερη κατάσταση της συνείδησης η οποία μπορεί να μείνει μόνο μια μυθολογική προβολή αν δεν ενσωματωθεί ουσιαστικά στην ύπαρξη του ατόμου. Σημειώνεται ότι η μοναδική στο σύγχρονο άνθρωπο ηθική σύγκρουση, όπως η φυσική σύγκρουση των πρωτόγονων εποχών, παραμένει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που δεν παρέχει καμία διαφυγή, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες μορφές παιδιών που εμφανίζονται ως ήρωες του μοντέρνου πολιτισμού. 

2. Η αθανασία του παιδιού.

Εξετάζεται η ψυχολογική σημασία της φαινομενικά παράδοξης αθανασίας του παιδιού στο μύθο· αν και το παιδί συχνά αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις και βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο εξαφάνισης, κατέχει υπερφυσικές δυνάμεις πέρα από τον άνθρωπο. Παρόμοια, σε περιπτώσεις σύγκρουσης μέσα στο συνειδητό μυαλό, οι αντίπαλες δυνάμεις περιγράφονται τόσο συντριπτικές ώστε το παιδί ως απομονωμένο περιεχόμενο δεν έχει καμία σχέση με τα συνειδητά στοιχεία που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή, και μπορεί εύκολα να επιστρέψει στην ασυνειδησία· ωστόσο το παιδί προσωποποιεί την πιο ζωτική παρόρμηση συνειδητοποίησης του εαυτού, και γι’ αυτό έχει μεγάλη δύναμη. Η ανάπτυξη της δύναμης του παιδιού ανιχνεύεται στον αρχαίο μύθο και στον αλχημιστικό συμβολισμό· Η σκέψη των Ινδουιστών αναφέρεται ότι αναγνωρίζει την ψυχολογική ανάγκη της αποσύνδεσης και της αντιπαράθεσης με το ασυνείδητο, για να επιτραπεί η πρόοδος της συνείδησης. Θεωρείται αναγκαίο για τη σύγχρονη ιατρική να συνειδητοποιήσει ότι τα αρχέτυπα που διέπουν αυτές τις φαντασιώσεις δεν μπορούν να απορριφθούν ως φανταστικά. Αναδύονται από τα βάθη της ψυχής, έχοντας την ύστατη προέλευσή τους στο συλλογικό ασυνείδητο, το οποίο ο Kerenyi ταύτισε με τον ίδιο τον κόσμο. 

3. Ο ερμαφροδιτισμός του παιδιού. 

Η ερμαφρόδιτη φύση του αρχέτυπου του παιδιού και η πλειοψηφία των θεών της κοσμογονίας ερμηνεύονται με το σύμβολο της ένωσης των αντιθέτων, ένα δυναμικό σύμβολο της δημιουργίας που κατευθύνεται προς έναν μελλοντικό στόχο. Η συνεχής ανανέωση αυτού του συμβόλου από την παγανιστική μυθολογία μέχρι την Χριστιανική παράδοση θεωρείται ότι υποστηρίζει την ταύτισή του με μια αρχέγονη παγκόσμια εικόνα. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ανάπτυξη της ψυχολογίας, η προβολή της ερμαφρόδιτης μορφής φαίνεται να συμβολίζει τον ιδανικό ψυχικό στόχο της αυτοπραγμάτωσης, μέσα από την ενοποίηση της ψυχής, η οποία καθαυτή είναι αμφιφυλόφιλη, αποτελούμενη από ένα συνειδητό, κυρίαρχο φύλο και το ασυνείδητο αντίθετό του. 

4. Το παιδί ως αρχή και τέλος. 

Η σχέση του αρχέτυπου του παιδιού τόσο με την αρχή όσο και το τέλος της ζωής ερμηνεύεται ψυχολογικά με τους όρους της προ-συνειδητής και μετα-συνειδητής ουσίας του ανθρώπου· η προ-συνειδητή κατάσταση της πρώτης παιδικής ηλικίας φαίνεται να επαναλαμβάνεται κατά την επιστροφή στην ψυχική ολότητα μετά θάνατο. Τα στοιχεία για αυτήν την υποτιθέμενη ψυχική ολότητα που υπάρχουν πέρα από τη ζωή του ανθρώπου βρίσκονται στην ανάλογη παρουσία και δραστηριότητα του ασυνείδητου πέρα από το συνειδητό νου. Αυτό το προϋπάρχον ψυχικό όλο εκφράζεται με το σύμβολο του παιδιού, αρχικά ασήμαντο αλλά τελικά κυρίαρχο.

IV. Συμπέρασμα.

Η μελέτη της φύσης και της λειτουργίας του αρχέτυπου περιγράφεται ως ανακριβής, επειδή τα αρχετυπικά σύμβολα αποτελούν ένα τόσο αλληλοσυνδεόμενο δίκτυο ώστε είναι δύσκολο να διαχωριστεί το ένα από τα υπόλοιπα· η αξία της θεώρησής τους φαίνεται ότι βρίσκεται περισσότερο στην παρουσίασή τους ως όλο από ό, τι στην επιμέρους εξέτασή τους. Η ψυχολογία η ίδια μπορεί να θεωρηθεί σαν μια μυθολογία, ένα σύστημα που μπορεί να προσφέρει στους πιστούς του ένα μέσο για να αντισταθμίσουν την αποσύνδεση από τις ψυχικές ρίζες. Η θεραπευτική λειτουργία των αρχετύπων περιγράφεται από την άποψη της προοδευτικής αναμέτρησης του ασθενούς με τον εαυτό μέσω της κατανόησης και της απομυθοποίησης της φαντασίας. Η διαφοροποίηση των συνειδητών από τις ασυνείδητες διαδικασίες μέσα από την αντικειμενική παρατήρηση οδηγεί ιδανικά στη σύνθεσή τους και σε μια μετατόπιση του επίκεντρου της προσωπικότητας από το εγώ στον εαυτό. 

Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της Κόρης. 

Το αποτέλεσμα μιας φαινομενολογικής μελέτης της ψυχικής δομής, που αποτελείται από την παρατήρηση και την περιγραφή των προϊόντων του ασυνείδητου, περιγράφεται ως η ανάπτυξη μιας ψυχολογικής τυπολογίας καταστάσεων και μορφών, που ονομάζονται μοτίβα ή πρότυπα, στις ψυχικές διεργασίες του ανθρώπου. Τα κύρια είδη μοτίβων της ανθρώπινης μορφής περιλαμβάνουν τη σκιά, το σοφό γέρο, το παιδί, τη μητέρα ως μια υπερφυσική προσωπικότητα ή παρθένα, την anima στον άντρα και τον animus στη γυναίκα. Ένα τέτοιο πρότυπο είναι η μορφή της Κόρης, η οποία ανήκει στον τύπο της άνιμα για τον άντρα και στην υπερφυσική προσωπικότητα για τη γυναίκα, ή στον εαυτό· όπως οι άλλες ψυχικές μορφές, η Κόρη παρατηρείται να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές εκδηλώσεις. Εικόνες όπως αυτή της Κόρης θεωρούνται ότι προκύπτουν από μια περιοχή της προσωπικότητας η οποία έχει μια απρόσωπη, συλλογική φύση, για να εκφράσουν αυτό το ψυχικό υλικό στο συνειδητό. Η εμπειρία αυτών των αρχετυπικών εκφράσεων έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του πεδίου της συνείδησης. Αρκετά ονειρικά οράματα που περιγράφονται και από τους άνδρες και από τις γυναίκες, αναλύονται στις εκδηλώσεις τους μέσα από το σύμβολο της Κόρης ως η υπερφυσική προσωπικότητα και η άνιμα. 

Η φαινομενολογία του πνεύματος στα παραμύθια. 

Ι. Σχετικά με τη λέξη «πνεύμα.» 

Προτείνεται ένας ορισμός της λέξης «πνεύμα» και παρουσιάζεται μια περιγραφή των ιστορικών και μυθικών χαρακτηριστικών του πνεύματος. Ο μεγάλος αριθμός των διαφορετικών ορισμών του όρου που χρησιμοποιείται σήμερα θεωρείται ότι καθιστά δύσκολο να οριοθετεί η έννοια του πνεύματος· ωστόσο, αυτοί οι ορισμοί συνδυασμένοι θεωρείται ότι παρέχουν μια ζωντανή και συγκεκριμένη άποψη του φαινομένου. Με την ψυχολογική έννοια, πνεύμα ορίζεται ως ένα θεμελιώδες σύμπλεγμα το οποίο αρχικά έγινε κατανοητό ως μια αόρατη αλλά δυναμική ζωντανή παρουσία· αυτή η έννοια φαίνεται να προηγείται της Χριστιανικής άποψης του πνεύματος ως κάτι ανώτερο στη φύση. Η αντιπαραβαλλόμενη υλιστική άποψη, που αναπτύχθηκε αντίθετα με τη Χριστιανική άποψη, βασίζεται στην υπόθεση ότι το πνεύμα στην πραγματικότητα καθορίζεται από τη φύση, ακριβώς όπως οι ψυχικές λειτουργίες θεωρούνται ότι εξαρτώνται από νευροχημικά φαινόμενα. Προτείνεται ότι ενώ το πνεύμα και η ύλη μπορεί τελικά να αποκαλυφθούν ως ταυτόσημα, προς το παρόν η πραγματικότητα των ψυχικών περιεχομένων και διαδικασιών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν καθαυτές. Το πνεύμα γίνεται κατανοητό ως κάτι που βρίσκεται καταρχήν έξω από τον άνθρωπο· τώρα, παρότι έχει εσωτερικευτεί στη συνείδηση, είναι ακόμα δημιουργικό παρά δημιουργημένο, δεσμεύοντας τον άνθρωπο και επηρεάζοντάς τον όπως και ο εξωτερικός φυσικός κόσμος. Το πνεύμα θεωρείται ως αυτόνομο και επομένως είναι σε θέση να εκδηλώνεται αυθόρμητα στο συνειδητό. 

ΙΙ. Εκπροσώπηση του πνεύματος στα όνειρα. 

Ερμηνείες και επιπτώσεις των ψυχικών εκδηλώσεων του πνεύματος στα όνειρα συζητούνται. Το πνεύμα θεωρείται ότι εξαρτάται από την ύπαρξη μια αυτόνομης, αρχέγονης, αρχετυπικής εικόνας στην προ-συνειδητή σύνθεση της ανθρωπότητας. Ο ηθικός χαρακτήρας των πνευμάτων στα όνειρα θεωρείται αδύνατο να καθοριστεί, δεδομένου ότι η ασυνείδητη διαδικασία η οποία παράγει το πνεύμα είναι σε θέση να εκφράσει τόσο καλό και το κακό. Η μορφή του σοφού γέρου παρατηρείται να εμφανίζεται εκεί όπου απαιτείται η διορατικότητα που το συνειδητό είναι σε θέση να παράσχει· έτσι το αρχέτυπο αντισταθμίζει τη συνειδητή πνευματική ανεπάρκεια. Και πάλι, αυτή η διόραση θεωρείται αδύνατον να κριθεί ηθικά, καθώς συχνά αντιπροσωπεύει μια αλληλεπίδραση του καλού και του κακού. 

ΙΙΙ. Το πνεύμα στα παραμύθια. 

Οι θετικές και αρνητικές εκδηλώσεις της αρχετυπικής μορφής του σοφού γέρου επιδεικνύονται στους διάφορους μύθους και στα παραμύθια. Ο γέρος στα παραμύθια, όπως ο γέρος στα όνειρα, εμφανίζεται συνήθως όταν ο ήρωας βρίσκεται σε απελπισία ή απόγνωση από την οποία δεν μπορεί να βγει από μόνος του. Οι απαραίτητες γνώσεις για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του ο ήρωας εμφανίζονται με τη μορφή ενός σοφού γέρου. Ο γέρος στα παραμύθια συχνά αναφέρεται στον ήρωα ή στην ηρωίδα με σκοπό την κινητοποίηση των ηθικών δυνάμεων· μια άλλη κοινή λειτουργία του είναι να δώσει κάποιο μαγικό φυλαχτό. Η φιγούρα του γέρου περιγράφεται να εκπροσωπεί τη γνώση, την περίσκεψη, τη διορατικότητα, τη σοφία, την εξυπνάδα, και τη διαίσθηση, καθώς επίσης και ηθικές ιδιότητες όπως η καλή θέληση και η ετοιμότητα για βοήθεια, γεγονός που καθιστά τον πνευματικό χαρακτήρα του σαφή. Ακόμα και στα παραμύθια ο γέρος έχει μια σαφή σύνδεση με το ψυχικό ασυνείδητο, όπως στην περίπτωση ενός βασιλιά του δάσους που σχετίζεται με σύμβολα του νερού και του δάσους, που με τη σειρά τους είναι σύμβολα του ασυνείδητου. Το αρχέτυπο του πνεύματος, όπως όλα τα άλλα αρχέτυπα, φαίνεται να έχει μια αρνητική και μια θετική πτυχή, η οποία εκφράζεται στις ενέργειες ή με την εμφάνιση της μορφής του σοφού γέρου. Η εκδήλωση των πτυχών του καλού και του κακού συχνά συνδυάζονται σε ένα παραμύθι, παραπέμποντας έμμεσα σε μια εσωτερική σχέση ανάμεσα στα δύο. 

IV. Θηριομορφική αναπαράσταση του πνεύματος στα παραμύθια. 

Περιγραφές, ερμηνείες και παραδείγματα της εκδήλωσης του αρχέτυπου του πνεύματος με τη μορφή ενός ζώου παρουσιάζονται. Η υιοθέτηση της μορφής ζώων θεωρείται σημαντική στο ό,τι αποκαλύπτει τα αντίστοιχα ψυχικά περιεχόμενα πέρα από την ανθρώπινη συνείδηση, με την έννοια του υπεράνθρωπου/δαιμονικού ή απάνθρωπου/κτηνώδους. Έτσι σε πολλά παραμύθια χρήσιμα ζώα εμφανίζονται με μια γνώση ανώτερη του ανθρώπου, ή κακόβουλα ζώα με υπερφυσικές δυνάμεις. Μια λεπτομερής ανάλυση ενός παραμυθιού καταδεικνύει τη λειτουργία της μορφής του ζώου μέσω των σχέσεών του με άλλα αρχετυπικά σύμβολα όπως η ολότητα και η πολικότητα, και ο προνομιούχος αριθμός της τετράδας. Οι συνέπειες για την ψυχολογία του συμβολισμού της τριάδας και της τετράδας συζητιούνται σε σχέση με τις τέσσερις λειτουργίες της συνείδησης, τρεις από τις οποίες είναι επιδεκτικές στη διαφοροποίηση, ενώ η τέταρτη παραμένει συνδεδεμένη με το ασυνείδητο και είναι απρόσιτη από τη βούληση. Οι πολύπλοκες σχέσεις ανάμεσα σε αυτές τις λειτουργίες και στις επιδιώξεις τους προς την ολότητα θεωρούνται ότι αντιστοιχούν αξιοσημείωτα στη δομή του παραμυθιού υπό συζήτηση· αυτή η αντιστοιχία θεωρείται φυσική, δεδομένου ότι τα παραμύθια στο σύνολό είναι ασυνήθιστα αφελή και ακατέργαστα προϊόντα της ψυχής. 

V. Συμπλήρωμα. 

Η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα μιας ψυχολογικής έρευνας του συμβολισμού σε ένα συγκεκριμένο παραμύθι συζητούνται. Λογικές συνδέσεις ανάμεσα στα άλογα στοιχεία του παραμυθιού πρώτα απ’ όλα θεωρούνται ότι υπάρχουν· η αλήθεια της ανάληψης επιδεικνύεται στη συνέχεια από τα αποτελέσματα της μελέτης που θα διεξαχθεί. Για παράδειγμα, σε ένα παραμύθι που μιλάει για άλογα με τρία και τέσσερα πόδια, η ιδιότητα των τριών ποδιών θεωρείται ότι είναι σημαντική καθαυτή· μελετάται ως ξεχωριστή έννοια, και σχέσεις με τις αρχετυπικές τριαδικές και τετραδικές δομές αποκαλύπτονται. Η ερμηνεία των συμβόλων στο συγκεκριμένο παραμύθι αποκαλύπτεται να είναι εξαιρετικά περίπλοκη, περιλαμβάνοντας τις άνιμα και σκιές από συγκεκριμένους χαρακτήρες που προσωποποιούνται σε άλλους· την αναπαράσταση του ενστικτώδους ασυνείδητου, τις άνιμα και τις μορφές ζώων· και το πιο σημαντικό, την ένταση των αντιθέτων και την επακόλουθη επίλυσή τους. Μια τελική ερμηνεία του παραμυθιού το απεικονίζει ως μια αναπαράσταση των ασυνείδητων διεργασιών που αντισταθμίζουν τη συνειδητή Χριστιανική πλευρά· συγκεκριμένα, το παραμύθι επιδεικνύει την επίτευξη της ολότητας ή εξατομίκευσης μέσω της ένωσης των αρνητικών και θετικών δυνάμεων. 

VI. Συμπέρασμα. 

Η εικόνα του πνεύματος που εμφανίζεται στα όνειρα και στα παραμύθια διακρίνεται από την συνειδητή ιδέα του πνεύματος. Αρχικά το πνεύμα γινόταν αντιληπτό σαν ένας δαίμονας που καταλάμβανε τον άνθρωπο από τα έξω· αυτοί οι δαίμονες μεταμορφώθηκαν εν μέρει σε εθελούσιες πράξεις από την επέκταση της συνείδησης, η οποία έχει αρχίσει να μετατρέπει προηγουμένως ασυνείδητες περιοχές της ψυχής. Θεωρείται ότι υπεράνθρωπες θετικές και αρνητικές ιδιότητες που ο πρωτόγονος άνθρωπος εκχώρησε στους δαίμονες τώρα αποδίδονται στο λόγο, αλλά τα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης εποχής, όπως ο πόλεμος, δείχνουν μια έλλειψη λογικής. Προτείνεται ότι το ανθρώπινο πνεύμα δεν γνωρίζει το δαιμονικό στοιχείο στο οποίο εξακολουθεί να είναι προσκολλημένο. Η σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη περιγράφεται να βάζει την ανθρωπότητα στον κίνδυνο της καταληψίας. Προτείνεται ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ξεφύγει από την κατοχή του ασυνείδητου, χάρη στην καλύτερη κατανόηση του. Αν και ο Χριστιανισμός πιστώνεται με την κατανόηση ότι η εσωτερική φύση του ανθρώπου είναι πρωταρχικής σημασίας, αυτή η κατανόηση δεν θεωρείται ότι έχει διεισδύσει αρκετά βαθιά. 

Η ψυχολογία της μορφής του «γελωτοποιού» (trickster). 

Ένας ορισμός και η ιστορία της μορφής του γελωτοποιού όπως αυτός εμφανίζεται στο μύθο και στις συναισθηματικές διαταραχές απεικονίζονται με παραδείγματα από τους μύθους των Ινδιάνων της Αμερικής, την αλχημεία, τη Βίβλο, και την παραψυχολογία. Στις καθαρότερες εκδηλώσεις της η μορφή του γελωτοποιού περιγράφεται ως μια πιστή αναπαράσταση της απολύτως αδιαφοροποίητης ανθρώπινης ψυχής η οποία βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο του ζώου. Στην ψυχοπαθολογία η μορφή του γελωτοποιού εκδηλώνεται στο διχασμό της προσωπικότητας, στον οποίο μια συλλογική προσωποποίηση χαρακτηριστικών που μπορεί να είναι καλύτερα ή χειρότερα από το εγώ ενεργοποιείται στην ψυχή. Η μορφή του γελωτοποιού αντιπροσωπεύεται στο φυσιολογικό άτομο από αντικρουόμενες τάσεις στο ασυνείδητο που εμφανίζονται κάθε φορά που ένα άτομο αισθάνεται τον εαυτό του στο έλεος φαινομενικά κακόβουλων ατυχημάτων· αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα αντιπροσωπεύεται από τη σκιά. Ο μύθος του γελωτοποιού αναλύεται να έχει διασωθεί και αναπτυχθεί για τη θεραπευτική του επίδραση: το πρώιμο χαμηλό πνευματικό και ηθικό επίπεδο διατηρείται στη συνείδηση του ανεπτυγμένου ατόμου για να του υπενθυμίζει το παρελθόν. Ο γελωτοποιός ορίζεται ως στοιχείο παράλληλο με την ατομική σκιά και παρουσιάζει την ίδια τάση εκλογίκευσης. Αν και η σκιά εμφανίζεται αρνητική, μερικές φορές τάσεις και συσχετίσεις που απορρέουν από αυτήν μπορεί να προτείνουν μια θετική έκβαση σε συγκρούσεις. 

Συνειδητό, ασυνείδητο και εξατομίκευση. 

Περιγραφές των λειτουργιών του συνειδητού, του ασυνείδητου, της διαδικασίας εξατομίκευσης και των μεταξύ τους σχέσεων περιγράφονται. Η εξατομίκευση υποδηλώνει τη διαδικασία με την οποία ένα άτομο γίνεται μια ψυχολογική ενότητα ή όλο μέσα από τη σύγκρουση των δύο θεμελιωδών ψυχικών πτυχών, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Αυτή η διαδικασία περιγράφεται να αντιστοιχεί σε αλχημιστικά σύμβολα, ειδικά στο σύμβολο της ενότητας. Εξηγείται ότι πολλά άτομα θεωρούν τη συνείδηση ως το σύνολο της ψυχολογικής οντότητας, αλλά η έρευνα πάνω στο φαινόμενο της πολλαπλής προσωπικότητας απέδειξε την ύπαρξη μιας ασυνείδητης περιοχής της προσωπικότητας, επιπλέον της συνειδητής περιοχής. Δεν φαίνεται να υπάρχει μια βασική αρχή ανάλογη με το εγώ στο ασυνείδητο, καθώς τα ασυνείδητα φαινόμενα εκδηλώνονται με μη συστηματικούς τρόπους. Το συνειδητό και το ασυνείδητο μπορεί να εμφανιστούν ως χωριστά επειδή το συνειδητό δεν γνωρίζει τα περιεχόμενα του ασυνείδητου· ακόμα παρουσιάζονται περιπτώσεις όπου είναι δυνατό το ασυνείδητο να καταλάβει το εγώ, ή όπου κάτω από την επήρεια ισχυρής συγκίνησης το ασυνείδητο μπορεί να αντικαταστήσει το εγώ, καθώς το πρώτο γίνεται αυτόνομο. Το ασυνείδητο περιλαμβάνει όχι μόνο στοιχεία από έναν πρωτόγονο κόσμο του παρελθόντος, αλλά κατευθύνεται επίσης προς το μέλλον. Το συνειδητό μυαλό επηρεάζεται εύκολα από το ασυνείδητο, όπως στην περίπτωση της διαίσθησης, η οποία ορίζεται ως αντίληψη μέσω του ασυνείδητου. Στοιχεία που υπάρχουν στο ασυνείδητο περιγράφονται, όπως η άνιμα, αυτή η θηλυκή προσωπικότητα που κρύβεται μέσα στους άντρες, και ο animus, η αρσενική προσωπικότητα κρυμμένη στις γυναίκες· η σκιά, που προσωποποιεί όλα όσα το άτομο δεν θέλει να αντιμετωπίσει στον εαυτό του· ο ήρωας· και ο σοφός γέρος. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ότι υπάρχουν στα βαθιά επίπεδα του ασυνείδητου, και ότι φέρνουν στο προσκήνιο της προσωπικότητας της ανθρωπότητας μια παράξενη ψυχική ζωή από το μακρινό παρελθόν. Ο επιθυμητός στόχος της αρμονίας ανάμεσα στο συνειδητό και στο ασυνείδητο επιτυγχάνεται με τη διαδικασίας της εξατομίκευσης, μια παράλογη εμπειρία ζωής που επίσης εκφράζεται συνήθως στα σύμβολα. Το έργο του ψυχαναλυτή είναι να υποβοηθήσει στην ερμηνεία των συμβόλων, προκειμένου να επιτευχθεί μια υπερβατική ένωση των αντιθέτων. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας περιγράφεται ως η ανάπτυξη της προσωπικότητας σε ένα σύνολο. 

Σχετικά με το συμβολισμό μαντάλα (mandala). 

Το σύμβολο του μαντάλα περιγράφεται και προσφέρονται πολλά παραδείγματα μαντάλας από διάφορα μέρη του κόσμου. Η Σανσκριτική λέξη μάνταλα, που σημαίνει «κύκλος,» ταυτίζεται με τον Ινδικό όρο για τον κύκλο που σχεδιάζεται σε θρησκευτικές τελετές. Η λειτουργία του μαντάλα περιγράφεται ως ένα στένεμα του ψυχικού οπτικού πεδίου ως βοήθημα για την εντατικοποίηση της συγκέντρωσης. Ο στόχος του Γιόγκι κατά το διαλογισμό των διαδικασιών που απεικονίζονται στο μαντάλα είναι να αποκτήσει την εσωτερική επίγνωση της θεότητας· μέσα από το διαλογισμό, ο εξασκούμενος μπορεί να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του ως θεό, και να μεταστρέψει την ψευδαίσθηση της προσωπικής του ύπαρξης στην παγκόσμια ολότητα του θεϊκού. Το βασικό ψυχολογικό μοτίβο του μαντάλα είναι ένα κέντρο της προσωπικότητας με το οποίο τα πάντα σχετίζονται, τα πάντα διευθετούνται, και που το ίδιο είναι μια πηγή ενέργειας. Η ενέργεια του κεντρικού σημείου εκδηλώνεται στην παρόρμηση της αυτεκπλήρωσης του ατόμου, στην ολοκλήρωση του εαυτού. Ο εαυτός περικυκλώνεται στο μαντάλα από μια περιοχή που περιλαμβάνει τα ζεύγη των αντιθέτων που συνθέτουν την προσωπικότητα· η ολότητα του μαντάλα περιέχει τη συνείδηση, το προσωπικό ασυνείδητο, και την απεριόριστα μεγάλη περιοχή του συλλογικού ασυνείδητου, του οποίου τα αρχέτυπα είναι κοινά σε όλη την ανθρωπότητα. Μερικά από αυτά τα αρχέτυπα βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της προσωπικότητας και μπορούν να αποκτήσουν μια προσωπική ταυτότητα, όπως η άνιμα, ο άνιμους, και η σκιά. Συζητούνται επίσης μαντάλα θρησκευτικά, και άλλα τα οποία παράγονται αυθόρμητα από ασθενείς κατά τη διάρκεια της ψυχανάλυσης. Η παραγωγή των μαντάλας στα θεραπευτικά πλαίσια φαίνεται να συμβαίνει σε καταστάσεις πανικού ή χάους ως ένας τρόπος αναδιοργάνωσης της προσωπικότητας προς ένα νέο κέντρο. Οι ασθενείς φαίνεται να εκτιμούν τα κατευναστικά αποτελέσματα αυτών των εικόνων, οι οποίες τονίζουν την ολότητα, την τάξη και την ισορροπία. Σημειώνεται ότι η πραγματικότητα του συλλογικού ασυνείδητου συχνά αποτυπώνεται σε έναν ασθενή πρώτα με τη μορφή των μαντάλα αναπαραστάσεών του. Πολυάριθμα μαντάλα σχεδιασμένα από ασθενείς αναπαράγονται και περιγράφονται.